Waarom een reis naar Papua Barat?
door Adrienne | feb 15, 2017 | 0 Reacties
Ik hoor het je bijna denken, Papua, Nieuw-Guinea, Nederlands-Indië, hoe zit het ook al weer? In vogelvlucht zal ik je even mee terug in de tijd nemen.
Hoe zit het ook al weer?
Jaren geleden, van 1607 tot 1949, maakte Papua deel uit van Nederlands-Indië. Met de onafhankelijkheid van Indonesië werd het gebied een Nederlandse kolonie en kreeg de naam Nederlands-Nieuw-Guinea. Tot Indonesië Nieuw-Guinea opeiste. Onder druk van de internationale gemeenschap en een dreigende oorlog met Indonesië, droeg Nederland het gebied in oktober 1962 over aan de VN die het vervolgens enkele maanden later weer aan Indonesië overdroegen. Sindsdien is Papua Barat een Indonesische provincie, voorheen bekend als Irian Jaya, en is het westelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea. Het zuidoostelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea viel vanaf 1902 onder Australisch gezag en is sinds 1975 onafhankelijk.
Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat
“Papua Barat behoort tot de weinige nog vrijwel ongerepte delen van de wereld. De regenwouden en bergen in de binnenlanden zijn vaak ontoegankelijk en veel rivieren zijn onbevaarbaar. Moeilijk toegankelijke mangroven en moerasgebieden sieren de kust. De verscheidenheid in cultuur, taal en gewoontes is hierdoor erg groot. In de binnenlanden zijn nog steeds stammen waar vrijwel niets over bekend is en die zeer primitief leven.”
(bron: www.sdsp.nl)
Sinds medio 2016 ben ik verbonden aan de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP). Vanaf dat moment is mijn nieuwsgierigheid naar Papua eigenlijk alleen maar gegroeid. De mensen binnen de Stichting die ik sindsdien heb ontmoet, zijn zo betrokken en praten met zoveel passie en enthousiasme over Papua, dat het onmogelijk is om daar niet in meegenomen te worden. Mijn reishart is in ieder geval op hol geslagen! En laten we eerlijk zijn, eigenlijk is het heel simpel, wanneer je je verbindt aan een Stichting is een kijkje nemen in het land waar ze actief zijn, natuurlijk het allerleukste wat je kan doen.
Dus dat is dan ook precies wat ik ga doen, op ontdekkingstocht door Papua. En zelfs nog sneller dan ik in eerste instantie dacht. Want laat het nou toch zo zijn dat ik tijdens de eerste Vrijwilligersdag waar ik aanwezig was, in gesprek raakte met iemand van de Stichting die een speciale reis naar Papua aan het samenstellen was. En laat het nou toch zo zijn, dat ik zo mee kan met deze reis. Hoe gaaf is dat?! Waar met zoveel passie, betrokkenheid en enthousiasme over gesproken is, ga ik nu dus heel snel zelf ervaren en vooral beleven.
In contact met de Papua’s
Het thema van de reis is “In contact met de Papua’s”, een spekkie naar mijn bekkie. Alsof de reis speciaal voor mij is samengesteld. Een garantie voor mooie mensen, prachtige verhalen en bijzondere ervaringen. Het mooiste wat ik kan doen, is een stukje Papua mee terug nemen naar Nederland. Mijn beleving vastleggen, door mijn camera overuren te laten draaien en mijn schrijftalenten aan te boren. Het zou fantastisch zijn Papua een gezicht te kunnen geven, met foto’s die je raken. En de stichting kan met mijn in beeld en tekst vastgelegde beleving, nog meer zichtbaarheid geven aan Papua.
Het gaat een fantastische reis worden, in alle opzichten!
Waarom een reis naar Papua? Mijn antwoord luidt: waarom niet een reis naar Papua??