Op ontdekking in Papua Barat

door | jun 20, 2017 | 0 Reacties

Op ontdekking in Papua Barat

Onlangs ben ik naar Papua Barat geweest om de Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP) te voorzien van foto’s waarmee zij nog meer zichtbaarheid kunnen geven aan hun fantastische werk. Samen met een aantal andere liefhebbers maakte ik een speciaal samengestelde reis door dit prachtige land met een rijke historie.

Een reis met als thema “In contact met de Papua’s”
Wat een fantastische mensen heb ik mogen ontmoeten!
En wat een mooie plekjes heb ik weer mogen ontdekken!

Waar ben ik geweest?

De eerste dagen heb ik op het eiland Biak mogen doorbrengen. Een kleurrijk eiland met een eigen taal. Nou is dat op zich niet heel gek als je bedenkt dat in Papua – naar het schijnt – ongeveer 220 verschillende talen worden gesproken.

Daarna ben ik in Jayapura geweest. Dit is de ‘grote stad’, de  havenstad met nog altijd een grote strategische rol. Er is hier van alles te beleven en het valt me op dat de sfeer ook echt anders aanvoelt.

Een klein vliegtuig brengt me vervolgens naar Wamena. Het ligt verstopt midden in de hooglanden en is ook alleen met het vliegtuig te bereiken. En dan moet je uiteraard wel het geluk hebben dat het weer meewerkt. Een bijzondere ervaring, ruim 1,5 uur lang is het net alsof je over een enorm bergachtig gebied met alleen maar boerenkool vliegt. Af en toe een rookpluim verraadt dat er ergens tussen de boerenkool een huisje verstopt zit.

Als ontspannen afsluiting van deze prachtige reis, stap ik in Sorong op een boot die me naar de Raja Ampat eilanden brengt. Een idyllische eilandenarchipel die je kan ontdekken urenlang met kleine bootjes over het water te scheren en waar je eindeloos kan snorkelen. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik liever de voorkeur geef aan dooie visjes op mijn bord dan dat ze levend om me heen zwemmen.

Wat een ervaring!

Ik heb genoten van de prachtige natuur, die nog vrijwel ongerept en vaak lastig toegankelijk is. De zoektocht naar de cultuur van de inheemse bevolking en de rijke historie van Papua gaven aan deze reis toch echt een extra dimensie. De ontmoetingen en gesprekken met krachtige Papua’s. De bezoeken aan verschillende mooie ontwikkelingsprojecten die vruchten afwerpen. Heel waardevol en verrijkend!

Terug in Nederland

En nu ben ik weer terug in deze gekke westerse wereld. Dat was een behoorlijke overgang, dus ik heb even flink moeten schakelen. Wat ben ik een prachtige ervaring rijker. In totaal ruim 32.000 afgelegde kilometers. Tien (!!) keer in een vliegtuig gestapt, opgestegen met grote en kleine vliegtuigen en ook weer veilig geland. En ik mag daarbij de overtocht met de boot ook zeker niet vergeten. Heel wat gemaakte reisuren, maar het was het absoluut waard.

En hoe mooi is het dan dat ik bij thuiskomst de SDSP blij kan maken met al deze vastgelegde pracht en praal.

Check vooral de video, want dit is de fotopresentatie die de primeur had op de vrijwilligersdag van een paar weken geleden. Superleuk als je een reactie achterlaat!

Nieuwsgierig naar de mooie mensen van Papua Barat? Check de gallery!