Maak kennis met Juliana

door | sep 12, 2017 | 0 Reacties

Juliana

Juliana is een oudere dame, moeder van vier dochters en oma van de nodige kleinkinderen. Met z’n allen wonen zij in een klein vervallen, houten huisje op palen van nog geen 15 m² aan de rand van een kampong in de binnenlanden van het eiland Biak. Biak is een eiland in de Geelvinkbaai in de Indonesische provincie Papua Barat. Tegelijkertijd is het ook de hoofdstad van het eiland en heeft ruim 60.000 inwoners.

Op zoek naar een betere toekomst

In haar jonge jaren had Juliana de hoop dat zij in de grote stad meer kansen zou hebben op een betere toekomst. Meer mogelijkheden om geld te verdienen waardoor zij een beter leven kon opbouwen. Dus pakte ze haar boeltje en ging op pad. Vier keer heeft ze dat gedaan en vier keer is ze met een bolle, zwangere buik teruggekeerd. Naar het dorp waar haar thuis was. Naar de hechte gemeenschap waarvan ze deel uitmaakte. Alleen zorgden de zwangerschappen en het ontbreken van een man ervoor dat ze buiten de gemeenschap viel. Geen thuis meer, nauwelijks werk, een vervaagd vangnet en de zorg voor haar kinderen. Hoe heeft ze kunnen overleven? Hoe is ze aan voedsel en onderdak gekomen voor haar en haar kinderen?

Betere levensomstandigheden

Jaren geleden werd door een paar dames, met behulp van Nederland, een initiatief gestart om mensen zoals Juliana te helpen bij het verbeteren van hun levensomstandigheden. Zij vonden het verschrikkelijk hoe sommige mensen onder erbarmelijke omstandigheden leven, of eigenlijk meer overleven. Met succes hebben zij zich hiervoor ingezet, en werd bij verschillende kampongs ondersteuning geboden. Er werd wel streng geselecteerd, maar dat was logisch, en in overleg met de dominee werd besloten wie in de kampong ondersteuning nodig had. Er waren slechts beperkte middelen aanwezig en die moesten ingezet worden voor de meest hulpbehoevenden.

Juliana en haar dochters kwamen gelukkig in aanmerking voor hulp. Er werd een klein houten huisje in elkaar getimmerd waar ze met haar kinderen kon wonen en regelmatig kwam iemand rijst en water brengen.

Juliana krijgt een nieuw huis!

De jaren verstrijken en de ongehuwde dochters van Juliana hebben inmiddels zelf ook kinderen gekregen. Het gezin is gegroeid en met z’n allen wonen ze in het kleine houten huisje, wat na alle jaren inmiddels aardig begint te vervallen. Gelukkig is het initiatief om mensen te helpen bij het verbeteren van hun levensomstandigheden gegroeid. Er zijn inmiddels meer middelen beschikbaar waardoor een nieuwe fase kan worden ingegaan. Beetje bij beetje worden de kleine houten huisjes vervangen. Ook nu vindt nog steeds een strenge selectie plaats. De meest vervallen huisjes komen heel terecht het eerst aan de beurt. En jawel, voor Juliana, haar dochters en kleinkinderen wordt een nieuw huis gebouwd! Een groter huis van misschien wel 45 m², met stenen muren, een fatsoenlijk dak en een watertank! Denk je eens in hoe dat na al die jaren voor Juliana zal aanvoelen. Waarschijnlijk voelt zij zich zo rijk als een koningin!

Nieuwsgierig naar haar landgenoten? Check de gallery!