Een bijzondere ontmoeting in Papua Barat

door | jul 11, 2017 | 1 reactie

Een bijzondere ontmoeting

Het is het einde van de middag in de binnentuin van een prima hotel in het hart van de heerlijke stad Wamena. Onder het genot van een koud biertje geniet ik met een medereiziger nog even na van wederom een indrukwekkende dag. Midden in ons gesprek val ik ineens stil, gegrepen door de verschijning van een traditioneel geklede Papua man, die op ons af komt lopen. Een prachtige charismatische man, een wijze krachtige uitstraling en een enorm karakteristiek koppie, waar ik diep van onder de indruk raak. Hij is niet zo heel erg lang, maar dat is in verhouding tot mijn 1.80 m al vrij gauw het geval.

Chief of the Dani Tribe

Hij komt even kennis maken en stelt zich voor als Yali (of is het Jali??), Chief of the Dani tribe. Hij spreekt een paar woorden in verschillende talen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er weinig of eigenlijk niets van mee krijg. Gebiologeerd kijk ik naar deze man en ik kan alleen maar hopen dat mijn kin niet letterlijk op mijn knieën hangt. Al gauw vervolgt hij zijn eigen weg en ik kijk hem ongegeneerd na.

Onder de indruk van deze vluchtige ontmoeting kijk ik mijn medereiziger sprakeloos aan. Waarschijnlijk met een blik in mijn ogen die vraagt: “dit heb jij toch ook meegekregen, hè?” Hij had het inderdaad meegekregen, maar hij had ook nog iets heel anders meegekregen. Verbijsterd roept hij uit: “jij muts, waarom heb je je camera niet gepakt?” Tja, wat kan ik zeggen? Mijn tas met camera staat naast me, grijpklaar notabene. Ik heb geen excuses, maar wel spijt, heel veel spijt! Er zijn blijkbaar momenten, dat ik helemaal vergeten kan om mijn camera erbij te pakken. En dit is zo’n moment!

Traditionele dorpjes

Een dag later gaan we op pad richting Jiwika, de weg ernaartoe is een tijdje geleden voor een deel weggeslagen door enorme water- en modderstromen. Er wordt niet geïnvesteerd om de weg te herstellen, dus voorzichtig en langzaamaan hobbelen we over de meegesleurde keien. Onze bestemming ligt ten zuiden van Jiwika, traditionele dorpjes waar de Dani tribe leven. We banjeren nog een stuk door de modder en dan worden we ontvangen door Dani Warriors, die voor ons een rituele dans doen, gebaseerd op oorlogsvoering.

Op een grote hoge paal, een soort uitkijkpost, staat de meest kleurrijk gedecoreerde Warrior. Het lijkt me de Chief van de Warriors. Terwijl ik foto’s maak van deze man met zijn pijl en boog hoog boven de grond, krijg ik opeens het sterke gevoel dat ik hem eerder gezien heb. Ik kan dit gevoel alleen nog niet zo goed plaatsen.

Een warm weerzien

De rituele dans gaat door, de kleurrijk gedecoreerde Warrior komt van zijn post en de groep komt dichterbij. En dan zie ik het, onder de kleurrijke decoratie is het echt dezelfde man, het is Yali (of is het Jali??), Chief of the Dani tribe. Er is herkenning, handen worden geschut, knuffels gegeven en een paar woorden gewisseld. Hij zegt tegen me “voor jou ben ik Pappi”. Dat klinkt misschien wat vreemd zo, maar in Papua is dat een uiting van respect. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld opa, oma, oom of tante genoemd worden.

Het bijzondere aan deze ontmoeting is voor mij:

  • de ontmoeting zelf met deze charismatische man;
  • dat ik zo onder de indruk was dat ik vergat mijn camera er bij te pakken;
  • het onverwachte weerzien;
  • de tweede kans om alsnog mooie foto’s te maken;
  • een kijkje te mogen nemen in het leven van de Dani tribe.

Nieuwsgierig naar de mooie mensen van de Dani Tribe? Check de gallery!